duminică, 31 octombrie 2010

Memoria RAM

Memoria cu acces aleator (aceasta este traducerea expresiei engl. Random Access Memory, abreviat RAM,) este denumirea generică pentru orice tip de memorie de calculator care:
  • poate fi accesată aleator, oferind acces direct la orice locație sau adresă a ei, în orice ordine, chiar și la întâmplare,
  • se implementează de obicei pe cipuri (circuite integrate) electronice rapide (și nu pe dispozitive magnetice sau optice precum discurile dure (hard disks) sau CD-urile).
        Există două tipuri principale de RAM:
  • memorie statică, de tip Static RAM (sau SRAM)
  • memorie dinamică, Dynamic RAM (sau DRAM)
 diferențele constând în stabilitatea informațiilor. Astfel, memoria statică păstrează datele pentru o perioadă de timp nelimitată, până în momentul în care ea este rescrisă, asemănător memorării pe un mediu magnetic. În schimb, memoria dinamică necesită rescrierea periodică permanentă, la fiecare câteva fracțiuni de secundă, altfel informațiile fiind pierdute. Avantajele memoriei SRAM: utilitatea crescută datorită modului de funcționare și viteza foarte mare; dezavantaj: prețul mult peste DRAM.

Memoria de tip SRAM este folosită cel mai adesea ca memorie intermediară/cache. DRAM-ul este utilizat în PC-urile moderne, în primul rând ca memorie principală ("de lucru").




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu